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Emergency SHC – Frequently Asked Questions for Providers 
 

Q.  Can other Counties apply for Emergency SHC funding? 

A. No.  Only Counties eligible for the Colonia Self Help center Program may apply. 

 

Q. How do we calculate income? 

A. Income for the next 12 months should be estimated based on simple documentation of 

current income, as follows: 

 

Income Type Documentation 

wages and salaries, overtime pay, commissions, 
fees, tips and bonuses, (before payroll deductions) 

Pay stub(s) for one month 

Income from self-employment Two consecutive months bank statements from 
business and personal accounts demonstrating 
withdrawal and deposit (average of two months to 
be used for calculation) 

Unemployment, disability compensation, worker's 
compensation, and severance pay, and similar 
payments in lieu of earnings 

Benefits statement from agency 
     OR 
One month bank statement demonstrating 
deposit(s) 
 
Note: unemployment benefits should be included 
only for the period of time the applicant is actually 
eligible to receive those benefits  

Welfare assistance 
Note: if this assistance is designated for 
shelter and utilities, ESHC assistance may 
only be granted for other purposes or for 
shelter/utility costs that exceed the 
welfare assistance provided (duplication 
of benefits) 

Benefits statement from agency 
OR 
One month bank statement demonstrating 
deposit(s) 

Social security, annuities, insurance policies, 
retirement funds, pensions, disability or death 
benefits, and other similar types of periodic receipts 

One month bank statement demonstrating 
deposit(s) 

 

Do not include the following as household income:  

• Income from employment of children (including foster children) under the age of 18 years;  

• Income of a live-in aide, as defined in 24 CFR 5.403;  

• Payments received for the care of foster children or foster adults (usually persons with 

disabilities unrelated to the tenant family, who are unable to live alone);  

 

ADDITIONAL INCOME EXCLUSIONS (optional – counties may choose to document these 

additional exclusions):  

• Amounts received by the family that are specifically for, or in reimbursement of, the cost of 

medical expenses for any family member;  

• Amounts received by the family in the form of refunds or rebates under state or local law 

for property taxes paid on the dwelling unit;  
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• Amounts paid by a state agency to a family with a member who has a developmental 

disability and is living at home to offset the cost of services and equipment needed to keep 

the developmentally disabled family member at home; 

• Amounts of scholarships funded under title IV of the Higher Education Act of 1965; 

• Amounts received under training programs funded by HUD (e.g., training received under 

Section 3) or through volunteer programs under the Domestic Volunteer Services Act (e.g., 

AmeriCorps, VISTA, Retired Senior Volunteer Program, etc.);  

• Earned income tax credit (EITC) refund payments  

• Other Part 5 exclusions; or 

• Amounts specifically excluded by any other federal statute from consideration as income for 

purposes of determining eligibility or benefits under a category of assistance programs that 

includes assistance under any program to which the exclusions set forth in 24 CFR 5.609(c) 

apply. 

 

Alternative Documentation of Income Eligibility: 

Counties may consider eligibility for certain other means tested programs to be evidence of 

eligibility for Emergency SHC, if desired.  These programs include: 

 □ Section 8 assistance     □ TANF (not one-time)     □ SNAP  (Households up to 5 persons)  

 □ Free School Lunch Program     □ Reduced School Lunch Program (Households up to 3 persons)  

 □ County Indigent Health services     □ Other local programs if verified by TDA   
 

Q. Why is the program limited to 50% of Area Median Family Income (AMFI)? 

A. Emergency SHC relies primarily on self-certification of income, with limited supporting 

documentation and a priority on providing economic relief as rapidly as possible. TDA 

established 50% of AMFI as the eligibility threshold so that, if the program is audited and finds 

that a household estimated their income slightly incorrectly, the error will be unlikely to exceed 

HUD’s LMI eligibility threshold (80% AMFI).  In that case, the issue would be resolved 

programmatically and not require repayment to HUD. 

 

In addition, households anticipating income less than 50% AMFI for the coming year are very 

likely to need assistance to provide basic household necessities during this emergency period. 

 

Q. Can the County be more restrictive than TDA? 

A. Yes, the County may limit the Emergency SHC program by reducing the maximum grant 

amount, limiting eligibility to designated colonias, requiring additional documentation, or 

creating other program requirements.  The sample E-SHC Summary for Residents and E7 forms 

use red text to indicate program elements that Counties have asked to modify. 

 

Q. Can the County request a waiver to the eligibility requirements? 

A.  If the County demonstrates that there are not sufficient applicants to fully expend all 

Emergency SHC funds, the County may request that TDA include additional participants, 

including non-colonia residents, households that include staff members of the County or non-

profit partner, or households with income levels up to 80% of AMFI. 
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Q. Can the funds be used for: 

• Cash / general pre-paid cards? – No, emergency funds must be paid to the “service provider” 

(mortgage lender, utility company, etc.) 

• Grocery Store gift cards? – Yes, gift cards limited to use at that store may be eligible – the 

County may coordinate with the store to limit the purchases available with the card (example, 

food only, or only SNAP eligible products) but is not required to impose limits beyond use in the 

same store. 

• Gas cards?  - Yes, gift cards limited to use at that store may be eligible 

• Home repairs? – No, this program is for emergency household needs; housing rehabilitation 

projects should be funded through other grants 

 

Q. Is photo ID required? 

A.  Photo ID is not required by TDA for mortgage assistance or utility assistance, as the address 

of the residence being assisted is confirmed on the supporting documentation. 

 

For the more flexible “Food and other assistance” category, some evidence that the applicant 

actually resides at the eligible address is needed – photo ID is an appropriate example. 

 

Q.  Is proof of citizenship required? 

A. TxCDBG and the Emergency SHC program are focused on income and residential location.  

Proof of citizenship is not required. 

 

Q.  Can the County pay the utility in one lump sum? 

A. TDA recommend issuing a separate payment to the utility for each eligible household to 

ensure that the correct account is credited.  The County should receive some confirmation that 

the funds have been credited to that account. 

 

TDA encourages the Emergency SHC Counties to reach out early to utilities that serve colonia 

areas, both to help identify eligible households in need of assistance and to coordinate the 

payment process if special arrangements are needed. 

 

Q.  The Commissioners Court passed its resolution authorizing this application before the public 

hearing was held.  Is this acceptable? 

A. Due to the emergency nature of this program, TDA is accepting the public hearing and local 

governing body resolution regardless of the order in which they were completed.  All other 

TxCDBG programs will continue to follow the citizen participation steps in the prescribed order. 

 

Q. What is the application due date? 

A. As soon as possible! 

 

Please submit the Form 424 (main signed page) as soon as the County holds its public hearing, 

even if certain other pieces of the application are not yet complete.  Once all 7 counties submit 
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the 424, TDA will route and issue the formal award notice.  TDA will then confirm the application 

is complete before issuing the contract for execution to that County. 

 

Q. When can I receive funds? 

A. Once the contract is executed, grant funds may be requested by submitting Form A203:  

 

* Complete the Ledger tab according to the instructions 

* On the Draw Form tab,  

*leave the Progress Report Blank,  

*complete the Period Covered fields 

*print and sign (2 persons authorized by the local resolution) 

* Support documentation must include Part B of the standard Colonia Self Help Center Quarterly 

Report, identifying each household that received assistance. 

* email to CDBG_Draws@TexasAgriculture.gov with support documentation 

 

If Emergency CSH funds will be distributed during an application event, the County may request 

grant funds in advance of the event in order to purchase grocery cards and have funds available 

for immediate disbursement to service providers. 

o Submit Form A203 with the advertisement showing the event date and time as 

supporting documentation – type “Advance Payment Request” in one of the blank field 

on the Draw tab budget table 

o Please submit the request at least 10 business days prior to the event.  Funds will be 

disbursed no more than 5 business days prior to the event. 

o Submit the full support documentation (SHC Quarterly Report Part B) no later than 5 

business days following the event. 

 

Q. What support documentation is required regarding self-certification support documentation. Is 
there any other section of the self-certification that needs supporting documentation? 

• Proof of Residency in a Colonia (by means of a utility bill or similar) 

• Proof of Mortgage Costs  

• Proof of Utility Costs 
 

A. You may require any form of proof of residency listed above. Mortgage and utility assistance 

should be applied to current costs (and the month before and after) – do not require past due 

notices, as HUD is unclear whether CDBG funds may be used to pay arrears. 

 

The purpose of confirming residency is to prove the location is in the Colonia, as confirmed by 

the County for eligibility. 

 

Q. Gift Card purchases – Will there be any method for procurement? 

A. No specific method of procurement is required as the letter allowing non-competitive 

procurement processes was sent to each County.  

https://texasagriculture.gov/Portals/0/Publications/RED/CDBG/2019%20Implementation%20Manu/A203%20Draw%20Ledger%203.1%20%20A203.xlsm.zip
mailto:CDBG_Draws@TexasAgriculture.gov
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* If you process a PO please include only the Termination Clause from the Appendices 

mentioned below on the purchase documentation. If you only have e-mail correspondence then 

you may send them an email notifying the store of the update required per the State. No 

signature or approval is needed only the notification of the provided language as provided 

below: 

For Gift Card purchases the State requires the Federal conditions language on the purchase 

documentation. CDBG Implementation Manual Appendix D page 20, Part IV Terms and 

Conditions , Numbers 1 and 2 

1. Termination for Cause. If the Contractor fails to fulfill in a timely and proper manner its 
obligations under this Agreement, or if the Contractor violates any of the covenants, 
conditions, agreements, or stipulations of this Agreement, the City/County shall have the right 
to terminate this Agreement by giving written notice to the Contractor of such termination 
and specifying the effective date thereof, which shall be at least five days before the effective 
date of such termination. In the event of termination for cause, all finished or unfinished 
documents, data, studies, surveys, drawings, maps, models, photographs and reports 
prepared by the Contractor pursuant to this Agreement shall, at the option of the City/County, 
be turned over to the City / County and become the property of the City / County.  In the 
event of termination for cause, the Contractor shall be entitled to receive reasonable 
compensation for any necessary services actually and satisfactorily performed prior to the 
date of termination.  

 

Notwithstanding the above, the Contractor shall not be relieved of liability to the City/County 

for damages sustained by the City/County by virtue of any breach of contract by the 

Contractor, and the City/County may set-off the damages it incurred as a result of the 

Contractor’s breach of contract from any amounts it might otherwise owe the Contractor. 

 

2. Termination for Convenience of the City/County. City/County may at any time and for any 
reason terminate Contractor’s services and work at City/County's convenience upon 
providing written notice to the Contractor specifying the extent of termination and the 
effective date. Upon receipt of such notice, Contractor shall, unless the notice directs 
otherwise, immediately discontinue the work and placing of orders for materials, facilities and 
supplies in connection with the performance of this Agreement. 

 

[Parties should include the manner by which such termination will be effected and the basis 

for settlement or any other terms and conditions concerning payment upon such 

termination.] 

 

Q. Food Products purchases – How do we provide support documentation? 

A. Please provide the listed items that will be put together for a family basket. Along with the 

listed items please provide the receipted value from the Grocery Store so we can show the 

combined value of each basket.  
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* If you process a PO please include only the Termination Clause from the Appendices 

mentioned below on the purchase documentation. If you only have e-mail correspondence then 

you may send them an email notifying the store of the update required per the State. No 

signature or approval is needed only the notification of the provided language as provided 

below: 

For Food Product purchases the State requires the Federal conditions language on the purchase 

documentation. CDBG Implementation Manual Appendix D page 20, Part IV Terms and 

Conditions , Numbers 10 and 11 

10. Termination for Cause [for Contracts > $10K]  

If the Contractor fails to fulfill in a timely and proper manner its obligations under this 

Agreement, or if the Contractor violates any of the covenants, conditions, agreements, or 

stipulations of this Agreement, the City/County shall have the right to terminate this 

Agreement by giving written notice to the Contractor of such termination and specifying the 

effective date thereof, which shall be at least five days before the effective date of such 

termination. In the event of termination for cause, all finished or unfinished documents, data, 

studies, surveys, drawings, maps, models, photographs and reports prepared by the 

Contractor pursuant to this Agreement shall, at the option of the City/County, be turned over 

to the City / County and become the property of the City / County.  In the event of termination 

for cause, the Contractor shall be entitled to receive reasonable compensation for any 

necessary services actually and satisfactorily performed prior to the date of termination.  

 

Notwithstanding the above, the Contractor shall not be relieved of liability to the City/County 

for damages sustained by the City/County by virtue of any breach of contract by the 

Contractor, and the City/County may set-off the damages it incurred as a result of the 

Contractor’s breach of contract from any amounts it might otherwise owe the Contractor. 

 

11. Termination for Convenience of the City/County.[for Contracts > $10K] 

City/County may at any time and for any reason terminate Contractor’s services and work at 

City/County's convenience upon providing written notice to the Contractor specifying the 

extent of termination and the effective date. Upon receipt of such notice, Contractor shall, 

unless the notice directs otherwise, immediately discontinue the work and placing of orders 

for materials, facilities and supplies in connection with the performance of this Agreement. 

[Parties should include the manner by which such termination will be effected and the basis 

for settlement or any other terms and conditions concerning payment upon such 

termination.]  

 

Q. Do staff members need to be CDBG Certified in order to charge to the E-SHC Grant? 

A. At this time we do not require TxCDBG Administrator Certification for the ESHC Program. In 

the future we may require some sections of the manual be covered but as we roll out our new 

training materials for our Implementation Manual updates we will have hopefully fully funded 

the E-SHC grants. 
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Q. Can we update the 2020 TxCDBG Survey Questionnaire and E-SHC Family Certification 

Form? 

A. Yes you can make your updates to meet the requirements set forth by the County. I 

understand you may want to update the eligible amount as well as remove an activity 

the County will not be offering to limit confusion in the application process. 


